Hogyan támogatható és fejleszthető a művészeti tehetség

Hogyan támogatható és fejleszthető a művészeti tehetség

A gyermekek különleges teremtmények óriási ajándékkal és csakis rajtunk felnőtteken áll, hogy ezt az ajándékot képesek legyenek fejleszteni. Minden gyerek egyedi, mindegyikben ott van a tehetség és adottság valamire. Ezt megtalálni és csiszolgatni az egyik legfontosabb feladatunk. Hiszen a művészeteknek hála jobb emberekké válunk, mélyebben és intenzívebben érzékeljük a szépséget, szabadabbak és boldogabbak vagyunk. Az első években, még a különböző szakkörök előtt, képesek vagyunk a tehetségtámogatásra például a megfelelő játékok kiválasztásával.  

Valaki inkább hajlik a zene felé, mást a képzőművészet, tánc vagy irodalom érdekel. Mindenki egyedi, ezért is kellene mindig a arra a területre összpontosítani, amelyben gyermekünk kitűnik. Ha a kis Gyurika inkább félős személyiség, ne járassuk karatéra, ahol majd “felbátorodik”. És ha Zsuzsika szeret fára mászni, lehet mégse a balett a megfelelő számára. Sokkal egyszerűbb és célravezetőbb abban támogatni a gyerekeket, amiben amúgy is jobban teljesítenek és így fejleszteni a bennük rejlő potenciált. Ennek hála egészséges önbizalom és természetes érdeklődés alakul ki az iránt a terület iránt, amely egyszer a jövőben lehet a karrierépítésre lesz hivatott. 

Szakértő: A művészetnek hála a gyermek érzékenyebb és nyugodtabb 

A gyerekeknél fontos arra a területre összpontosítani, amelyben kitűnnek, amelyhez minduntalan szenvedélyesen visszatérnek. Fontos őket körbevenni szép dolgokkal, színházba vagy kiállításokra kísérni, minőségi zenét engedni nekik, hogy fokozatosan felismerjük, mi tetszik nekik a legjobban. Semmi esetre se próbáljuk meg manipulálni őket és rájuk erőltetni ami nem akarnak. Rossz hozzáállással gyorsan elveszíthetik az érdeklődésüket és később tehetségüket is. 

„Az első vallomása a gyermeknek az első szótagok kiejtése után a rajz. Segítségével történetet mesél el, először többnyire az anyukáról, később önmagáról… Ha a gyermek már kiskorában találkozik a művészetekkel, természetes számára, hogy elkezd érdeklődést mutatni iránta. Olyan ez mint a szép képeskönyvekkel, először ezeken a képeken keresztül él át a történeteket, tanul, figyel és fejleszti az érzékeit, képzelőerejét, kreativitását, gondolkodását, “ magyarázza a Andejka-Szekeres Adriana képzőművész, pedagógus. 

„A gyermek játékos formában tanul, csiszolja a stílusát, kapcsolatokat épít és tiszteletet tanul nemcsak a művészetek iránt. Önbecsülést és önbizalmat épít… Megismeri a művészetet, amely információ és élmény forrása lesz, segítségére válik az agresszió levezetésében, felfogja az önmaga értékét és a kézzel való alkotás értékét. Érzékenyebbé, nyugodtabbá, szabadabbá válik.  A művészet összhangba hozza egész lényét.”   

Játékok az apró festőknek 

Manapság nem okoz nagy problémát támogatni és fejleszteni a gyermekek művészeti tehetségét a megfelelő játékok kiválasztásával. Ennek hála is fejlődhetnek abban, amihez tehetségük van. 

Ha van egy kis képzőművészed otthon, akkor sokat rajzoljatok, fessetek, alkossatok. Díszítsétek fel a papír játékházat együtt, amelyből egy kis fantáziával akár kastélyt vagy tűzoltó állomást is varázsolhattok.

Az első években motiváld rajzolásra festőszőnyeggel vagy olyan speciális kifestővel, mint a Hurrá víz!, amelyhez nincs szükség színes ceruzákra. Segítségükkel apró művészed megtanulja az alapszíneket és a kevert színeket, valamint fejleszti a finommotorikát. Az igazán szenvedélyes kis művészeknek pedig a varázsrajzolást ajánljuk olyan tábla segítségével, amely mindig új és új rajzok megalkotására alkalmas.  

A gyerekeknek szükségük van a tehetségük fejlesztésére. „Nagyon fontos észrevenni a gyermek érdeklődését és kezébe adni egy ceruzát, krétát vagy ecsetet. Ideális ha a későbbiekben a gyermekkel szakértő foglalkozik - pedagógus, oktató vagy képzőművész szakkörön belül… Helyes hozzáállással, a tanulás lehetővé tételével és művészeti iskola látogatásával a gyermek nemcsak a manuális ügyességét fejleszti, de helyes érzelmi és kognitív képességetek szerez,”  teszi hozzá Andrejka - Szekeress A.

Bevásárlókosár (0)

Az ön kosara üres.