Unisex játékok? A gyerek saját maga dönti el mivel szeretne játszani

Unisex játékok? A gyerek saját maga dönti el mivel szeretne játszani

Gondolkoztál már valaha az unisex játékok fogalmán? Rendjén van-e manapság egyáltalán felosztani a játékokat fiúsra és lányosra? A szakértő szerint ez egyértelműen elavult.

Eltekintve attól mennyire vagy liberális szülő, néha mégis találhatod magad olyan szituációban, amikor a kislányod a játékbolt közepén egy gyönyörű autó után siránkozik és a kisfiad otthon a játékkonyhával játszik. A gyerekek nem ismerik fel melyik játék “való” nekik, nem veszik figyelembe a nemi szerepeket szabadidejük eltöltése közben. A gyermekek minket szülőket utánoznak, ezért gyakran előfordul, hogy a fiúk az anyukájukra szeretnének hasonlítani, vagy a lányokat érdekli az apjuk világa. 

Figyelj oda főleg gyermeked szükségleteire 

Sokkal fontosabb, mint a játékok beosztása nem szerint, inkább olyan kreatív és minőségi játékokat felkínálni gyermekednek, amelyek fejlesztik az alkotóképességet, motorikát vagy verbális képességeket. Ne felejtsd el, hogy a minőség mindig nyer a mennyiséggel szemben és mielőtt még valamilyen új kiegészítővel bővítenéd a gyerekszobát, gondolkozz el rajta mit nyújt az új termék gyermekednek, mennyire várható, hogy hosszabb ideig is eljátszik vele és néhány hónap vagy év múlva nem lesz csak egy újabb porfogó. Mindenféleképpen vedd figyelembe a gyermeked érdeklődési körét, hiszen minden egyes apróság egyedi és különleges, így nem ajánlatos a saját elképzeléseid ráerőszakolni arról, mivel kellene vagy nem kellene játszania.

Szakértő: A gyermek eldönti, mire van éppen szüksége 

Ezt bizonyítják Kutišová Simona pszichológus szavai is:  „Nem szükséges, hogy a gyerekeknek sok játékuk legyen és zsúfolt gyerekszobájuk, elég, ha megfelelő játékaik lesznek. A gyermek mindig egyedül választja ki azt a játékot, amire épp szüksége van. Nyugodtan játszhatnak a fiúk babákkal, miközben fejlesztik a másokról való gondoskodási készségüket, szociális érzéseket, feldolgozzák a játék közbeni tapasztalataikat. A lányoknak szintén nem árt például a legózás, ami közben fejlesztik a motorikájukat és képzelőerejüket,“ konstatálja a szakértő.  

Az unisex játékok nagyszerű ajándékok 

Persze teljesen természetes a gyerekek hajlandósága bizonyos játéktípusok felé, erre alapoznak a játékgyártók és eladók. Logikus, hogy egy kislány gyerekszobájában a babák, babaházak, konyhai segédeszközök, plüssök lesznek többségben, miközben a fiúk polcaikat dínók, szuperhős figurák és kisautók lepik el. Manapság viszont egyre több az olyan játék, amely a lányokat és fiúkat egyaránt leköti. Épp ezek a játékok minősülnek szuper ajándékoknak, hiszen a család összes gyermeke örül nekik, ami valljuk be elég nagy előnyt jelent. A szülő vagy nagyszülő így olyan játékkal bővítheti a gyűjteményt, amit mindenki szívesen használ.

Segítünk választani 

Ebbe a csoportba tartoznak a különböző társas játékok, amelyek úgy lettek kifejlesztve, hogy az egész családot szórakoztassák. Ha szeretnéd lekötni a lurkóid például kirándulás során és olyan játékot választani, ami a lányokat és fiúkat is szórakoztat, akkor a Hogyan nézek ki? játékot ajánljuk. Kockákból minél kevesebb idő alatt vicces, mérges vagy elgondolkodó arcot kirakni nemcsak mókás, de közben fejleszti a motorikát, képzelőerőt és logikus gondolkodást.   

Te is imádtad kiskorodban a fejtörőket? Próbáltad kijuttatni a “sünit a ketrecből”, addig tologattad a kis kockákat amíg egy képet nem kaptál? Pont ezt az érzést nyújthatod a gyermekednek is. A Mágneses tologató kirakó a kockák helyes tologatásával egy képet mutat, modernebb feldolgozása a jól ismert régi játéknak. Ami az előnye, hogy nem vesznek el az egyes kockák. 

A Tapadós építőkészlet tökéletes példa arra, hogy egy játék egyszerre lányokat és fiúkat is szórakoztathat. Vidám színes részecskék, köztük pár egyedi szörnyecske, különböző módon összeilleszthetők, megtapadnak a sima felületeken és szétszedéskor vicces hangot adnak ki.  Biztosítunk, hogy a gyerekek nagyon hosszú idő elteltével sem unják meg. 

A te gyermekeid is imádják a mágneseket és tele van velük a hűtőtök? Akkor biztosan tetszeni fognak nekik a mágneses dobozok. A vidám farm vagy állatos téma lányok és fiúk kedvence és egyértelműen nevezhetjük unisex játékoknak. 

A varázsrajzolás tényleg minden gyermeknek ajánlott, hiszen majdnem minden lurkó szeret rajzolni. Nem használsz el egy csomó papírt, nem kell ceruzát élezni, hiszen elég ez a könnyű, hordozható, LCD kijelzős tábla és a hozzá tartozó speciális toll. Különböző méretben beszerezhető.

 


Bevásárlókosár (0)

Az ön kosara üres.