Ismerjétek meg a világot érzékekkel, fejleszthetitek őket játékosan is

Ismerjétek meg a világot érzékekkel, fejleszthetitek őket játékosan is

A gyerekek érzékszervi észlelése kulcsfontosságú a fejlődésük és az őket körülvevő világ megismerése szempontjából. Az észlelést a gyerekek fejlődése határozza meg. Idővel tökéletesedik, finomodik és pontosodik. Az észlelés összekötése más funkciókkal nagyon fontos a tanulás, írás, olvasás vagy számolás elsajátításában. Az érzékszervek fejleszthetők akár különböző játékokkal, van is pár tippünk számodra. 

Hallás

A hallás fejlesztése nagyon fontos a gyerekeknél, hiszen ez teszi lehetővé különböző hangok és a beszéd felismerését, megértését és magyarázatát. Keressetek a gyermekeddel hangokat. Menjetek el sétálni, miközben gyermeked eltérő hangokat kereshet és azonosíthat, mint a madárcsicsergés, vízcsobogás vagy különböző munkagépek hangja. Ha beltéri játékot kerestek, akkor játszatok hangi memóriajátékot. Üres dobozokat, például gyufásdobozokat, tölts meg különböző tárgyakkal a konyhából (rizs, borsó, só, stb…) és hagyd, hogy a gyermeked megkeresse az ugyanolyan hangokat kiadó párokat. 

Tapintás

A bőrünk tele van szenzorokkal, amelyek reagálnak a külső ingerekre és jelzéseket adnak az agyunknak, ha valami forró, sima vagy kemény. Ezért szeretnek a kisgyerekek mindent megfogdosni vagy a szájukba tenni. A tapintás fejlesztésére megannyi tevékenység létezik, amelyek segítségével a gyerekek felismerhetnek eltérő anyagokat és textúrákat, mialatt fejlődik a finommotorikájuk is. Válasszátok például a kinetikus homokot.  A megformálása, kézből kézbe való öntögetése, vagy egyszerű fogdosása és alakítása is ideális módja a tapintás fejlesztésének. Ezeket a tevékenységeket bővíthetitek képek megalkotásával, számolással vagy a grafomotorika fejlesztésével. 

Szaglás 

Az orrunk kellemes és kellemetlen szagokat közvetít, amelyeket különböző pozitív vagy negatív élményekkel tudunk összekapcsolni. Ha szeretnéd gyermekeddel a szaglást fejleszteni és gyakorolni, akkor válassz eltérő illatokat, mint a kávé, gyümölcs, fűszerek, vanília vagy fahéj. Gyermeked feladata lesz ezeket az illatokat felismerni és meghatározni. Használhatsz kis tárolókat, edénykéket, amelyekbe beleteszed a kiválasztott illatokat. 

Ízlelés

Azok a gyerekek, aki fejlettek az ízérzékkel rendelkeznek, nagyobb eséllyel  fogadják el és értékelik a különböző ételeket. Ez is támogatja a kiegyensúlyozott étrendet és egészséges fejlődésüket. A kifejlett ízérzékkel rendelkező gyerekek mindemellett nyitottabbak lehetnek az új ételek felé is. Szórakoztasd gyermeked vak kóstolással. Kösd be a szemét és engedd, hogy különböző ételeket kóstoljon meg. Versenyezzetek, hogy kinek sikerül több ételt eltalálnia az íze alapján anélkül, hogy megfognátok vagy látnátok azokat

Látás

A gyerekek látásának fejlesztése által javul az eltérő vizuális ingerek észlelése és értelmezése. A minket körülvevő tárgyak megfigyelése közben hívd fel gyermeked figyelmét a részletekre - hány pötty volt a katicán vagy miben különböznek a lehullott levelek? A különbségek keresése közben javul a gyerekek vizuális figyelme és összpontosítása. A vizuális koordinációt segítik fejleszteni az építőkészletek is. Hagyd gyermeked alkotni és építeni, amelynek segítségével megtanulja megkülönböztetni a formákat, színeket és mintákat. 

Az érzékek segítségével észlelik és dolgozzák fel a gyerekek az információkat a környezetükről, tárgyakról, emberekről vagy szituációkról. A kifejlett érzékek segítenek gazdagabb és mélyebb tapasztalatokat szerezniük, valamint jobban megérteniük mi veszi körül őket. Azoknál a gyerekeknél, akik kifejlett érzékekkel rendelkeznek, jobbak a tanulással, memóriával, figyelemmel és koncentrációval kapcsolatos előfeltételek. Az érzékszervi ingerek helyes észlelése és értelmezése lehetővé teszi számukra, hogy felismerjék a veszélyes szituációkat, elkerüljék a rizikós helyzeteket és intézkedéseket hozzanak a az egészségük és biztonságuk megvédése érdekében. Az érzékszervi észlelés hatással van a gyerekek lelki és szociális fejlődésére is. Az érzékszervi ingerek észlelése és felismerése segít meghatározni és megérteni a saját érzelmi állapotukat, valamint mások érzelmeit. Ezzel fejlődik az empátiájuk, szociális megértésük és másokkal való kommunikációs készségük.


Bevásárlókosár (0)

Az ön kosara üres.