Gyermekkorom játékai

Gyermekkorom játékai

A vezető, pedagógus, író, kommentátor és moderátor Milan Kolcun visszaemlékezései. 

Néhányan közülünk pár éve még gyerekek voltak, mások kicsit régebben, és szerencsére sokan közülünk soha nem szűnnek meg gyereknek lenni. Bárhogy is van, nincs is annál szívmelengetőbb, mint amikor eszünkbe jutnak azok az idők, amikor minden egyes játéktól felcsillant a szemünk. Milan ezt pontosan tudja, hiszen még mindig megvan szinte az összes plüssállata.

A plüssök játékai legnépesebb táborához tartoztak. „Nemcsak plüss, hanem műanyag állataim is voltak. Anyu mindig vett nekem néhányat jutalomként, ha jó voltam, vagy ha elmentünk vért adni, és nem sírtam. Sokat játszottam velük. Például játékautókba pakoltam őket, és elvittem őket kirándulni – a szoba másik végébe” – mosolyog Milan, de természetesen sok játékautója és egy modellvasútja is volt. Nem hiányozhatott nála sem a legendás Merkur építőkészlet.

A Merkur építőkészlet – szinte hihetetlen – most ünnepelte századik születésnapját. Egy jelenség lett, amely nemcsak szüleinket, hanem nagyszüleinket is elvarázsolta. Három generációnyi gyermek mechanikai, mérnöki és elektronikai készségeit támogatta. Ma is „él”, de lassacskán átveszik a trónon a helyét a továbbtökéletesített játékok. Mostanában például nagy sláger a mágneses építőkészlet, amit imádnak a gyerekek. Az elemek mágnesekkel kapcsolódnak egymáshoz, így a játék hihetetlenül strapabíró és stabil, tetszőlegesen kombinálható, vonzó kialakítású, és végtelen játéklehetőséget kínál.

Társasjátékok olimpiája

Milan elárulta, hogy még mindig megvannak plüssállatai, de már nem játszik velük. Gyerekkorában azonban szívesen kártyázott, memorizott, társasozott. „Apuval még saját játékolimpiát is rendeztünk. Akár az olimpián – lejátszottunk minden játékszámot, például sakkot, dámát, ki nevet a végén-t, és a végén értékeltük őket.”

Ha úgy döntesz, hogy Milan Kolcun nyomába lépve „játékolimpiát” rendezel a gyerekeiddel, próbáljatok ki néhány új játékot is a hagyományosak mellett. A mai társasjátékok gyönyörű kiállításúak, grafikájuk tökéletes. A logikai játékok, például a Segíts a vízilónak vagy a Mozgasd a dobozt olyan vidám élményként maradnak meg, hogy a család sokáig fogja emlegetni. Elvégre mikor máskor van lehetőséged arra, hogy összeszerelj egy vízvezetékrendszert, és segíts egy vízilónak megtölteni a kádat vízzel, hogy végre megfürödhessen?

Háromórás szilveszteri tévéműsorok

Gyerekkorában volt egy kamerája, amivel valóra váltotta álmát. „Kiskorom óta készítek fotókat. Aztán az iskolában a festészet kezdett érdekelni. Én is operatőr akartam lenni, de ez még nem jött össze.

Másrészt már akkor vonzott a show-k és a rendezés világa.” Azonban csak saját magát rendezte, és a szilveszteri műsort, amivel minden évben a szüleit lepte meg. „Minden volt benne. Akkoriban a Televarietére voltam rákattanva, ez inspirált. Zsonglőrködtem, keresztrejtvényt készítettem és zenéltem. Ez egy teljes repertoárú, háromórás program volt. Ha belegondolok, ez volt a jelenlegi talkshow-m alapja. Mindig is showman voltam” – nevet Milan Kolcun, aki gyerekkora óta nagy könyvrajongó. Mivel nem igazán futotta rá, nem sok könyve volt otthon, de azért élvezettel lapozgatta őket. „Akkoriban a könyvek ritkaságszámba mentek. Szinte mindegyik elbűvölt – talán még ki is jegyzeteltem őket. A mai napig is, legszívesebben könyvet veszek ajándékba. Lenyűgöznek, különösen a gyermekirodalom választéka és a fiatal olvasóknak szóló könyvek szépsége. Látszik, hogy a grafikusok sok energiát fektetnek beléjük.”

Sokan szívesen rajzoltunk gyerekkorukban, ezért még mindig találhatunk rajzocskákat váratlan helyeken. Ha akkoriban létezett volna valami olyasmi, mint a Varázsrajzolás, a könyveken csak az idő hagyott volna nyomokat. Ha a te gyerekeid is szeretnek rajzolni, tedd meg értük, hogy ezt a képességüket táblán fejleszthessék, a szem káros megerőltetése nélkül. A Varázsrajzolás táblája segítségével rengeteg papírt takaríthatsz meg, ami bizony fontos környezetvédelmi szempont.


Bevásárlókosár (0)

Az ön kosara üres.