Változások a gyerekek életében: Hogyan legyünk számukra támaszok?

Változások a gyerekek életében: Hogyan legyünk számukra támaszok?

A gyerekek többsége nagyon alkalmazkodó, de ez nem azt jelenti, hogy mindig könnyen veszik a változásokat, amelyek nehezek és félelmetesek lehetnek. Az iskolakezdésen és családon belüli változásokon keresztül, az új barátságok kialakításáig. A gyerekek sok olyan változással találkoznak, amelyek összezavarhatják vagy aggaszthatják őket. A változások az élet szerves részei, ezért is nagyon fontos, hogy a gyerekek megbirkózzanak velük. Ebben a cikkben néhány olyan egyszerű, de annál hatékonyabb módszert mutatunk be, amely segíthet támaszt nyújtani számukra. 

Beszélj nyíltan és empatikusan 

A kommunikáció kulcsfontosságú eleme annak, hogyan segíthetsz a gyermekednek megbirkózni az esetleges változásokkal. Légy felkészülve a kérdésekre és aggodalomra a gyermeked részéről. Válaszolj nyíltan és a nyelvezeti szintjének megfelelően. Egyszóval használj a gyermeked korához igazított nyelvezetet. Válassz olyan szavakat, amelyeket könnyen megért. Kerüld el az összetett szavakat vagy hosszú mondatokat. A gyerekek hamarabb megjegyzik az egyszerű és rövid mondatokat, mint a feleslegesen hosszú és komplikáltakat. Az összetett mondatokat ezért oszd fel inkább több rövid, teljesíthető lépésre és bizonyosodj meg róla, hogy a gyermeked megérti, mit vársz el tőle

Bízz meg a képességeiben

A gyerekek nagyobb belső erővel és szívóssággal rendelkeznek, mint azt sokszor gondoljuk. Bízz meg a gyermeked képességében megbirkózni a változással. Támogasd az önállóságát és hagyj teret számára, hogy aktívan részt vegyen az új szituációk megoldásában.

Segíts neki megérteni a változásokat

Segíts a gyermekednek megérteni a szituációkat azzal, hogy elmagyarázod miért történik a változás. Világosítsd fel minden tényről, meséld el pontosan mi minden fog változni és miért kellene ennek örülnie. 

Tarts fenn stabil rendszert és rutint

Még ha a külső tényezők változnak is, próbáld meg a számotokra már stabil rutin néhány részét betartani. A napi rendszer részei, mint a közös étkezés, alvás előtti olvasás vagy közös tevékenységek megtartása, segíthet gyermekednek a változások közben is biztonságot érezni. Ha valami változik is, hasznos megtartani néhány állandót, hogy a gyerekek könnyebben birkózzanak meg az új dolgokkal

Legyen pozitív hozzáállásod

A változások jelenthetnek kihívást, de lehetőséget is fejlődni és új tapasztalatokat szerezni. Próbáld meg a változások pozitív oldalát hangsúlyozni a gyermekednek és mutasd meg neki, hogy még ha az elején nehéz is lehet, a végén valami nagyon jó is kisülhet belőlük.

A család és barátok támogatása

Ne feledkezz meg arról, hogy rajtad kívül a gyermeked életében sok nagyon fontos ember szerepel. Támogasd a családdal és barátokkal való kapcsolatát. Ezek a kapcsolatok nagy támaszt jelenthetnek számára a változások legyőzésében.

Ha szükséges keress fel szakmai segítséget

Ha úgy érzed gyermekednek komoly problémát jelent megbirkózni a változásokkal, az érzései hosszan tartóak és negatívak, hasznos lehet szakmai segítséget kérni. Egy pszichológus vagy terapeuta fontos támaszt és eszközöket nyújthat a nehézségek leküzdéséhez.

A változások hozzátartoznak az élethez és te, mint szülő, fontos támogatást nyújthatsz gyermekednek a leküzdésükhöz. Szeretettel, kommunikációval és türelemmel segíthetsz gyermekednek, hogy önbizalommal és bátran nézzen szembe az új helyzetekkel.


Bevásárlókosár (0)

Az ön kosara üres.