A gyerekek pénzügyi műveltségének fejlesztése. Segítenek a Logidots kártyák!

A gyerekek pénzügyi műveltségének fejlesztése. Segítenek a Logidots kártyák!

A pénzügyi műveltség manapság nélkülözhetetlen a felnőttek és gyermekek számára egyaránt. A pénz megértésének és hatékony kezelésének képességét jelenti. A pénzügyi műveltségre való nevelést nem ajánlott halogatni. Mihamarább el kell kezdeni, lehetőleg még fiatal gyerekkorban. Már a nagycsoportos óvodások is megérthetik a pénzügyek alapjait. Van néhány tippünk, hogyan fejlesztheted a pénzügyi műveltséget játékosan. 

Az első nagyon fontos lépés a kommunikáció és az olyan hétköznapi szituációk magyarázata, amelyekkel gyermekeddel találkozhattok. Fontos neki megmutatni, hogyan viselkedsz vásárlások alkalmával, hogyan osztod be és mire költöd a pénzed. Fontos elmagyarázni azt is, hogy vannak dolgok, amiket nem tudtok megvásárolni, vagy azt, hogy honnan jön a pénz és miért fontos munkába járni. Lényeges elmagyarázni gyermekednek, hogy a pénzt elsősorban szükséges és fontos dolgokra költöd. Ezzel a hozzáállással egészséges viszonyt építhet ki gyermeked a pénzzel, hogy később megbecsülje a munkát és a fizetést.

Miért fontos a pénzügyi műveltség a gyerekeknél?

  • Egészséges viszony a pénzzel - a pénzügyi műveltség segít a gyerekeknek egészséges viszonyt kialakítani a pénzzel és megérteni az értékét, 

  • Függetlenség és felelősség - a pénzügyi műveltség segíti a függetlenség és felelősség fejlődését,

  • Képességek fejlesztése - a pénzügyi műveltség magába foglalja a célok tervezésének és kitűzésének képességét, nemcsak a gazdaság világban. 

Hogyan fejleszthető a pénzügyi műveltség a gyerekeknél?

Oktatás

Elérhetőek különböző könyvek, tanfolyamok vagy videók, amelyek a gyerekek pénzügyi műveltségének fejlesztését szolgálják.

Gyakorlati tapasztalatok 

Az idősebb gyerekek bevonhatóak különböző olyan szituációba, amelyek lehetőséget adnak a zsebpénzük beosztására. Vásárlás közben beszélgessetek az árakról és a termékek értékéről. 

Saját példák

A gyerekek sokszor utánozzák azt, amit látnak, ezért nagyon fontos jó példát mutatni. Beszéljetek nyíltan a családban a pénzügyekről, fontos döntésekről és hasonlókról. 

Játékok és tevékenységek 

A játék ideális módja a gyerekek pénzügyi műveltségre való szórakoztató nevelésének. 

  • Az érmék és bankjegyek bemutatása - A bevezető tevékenységek feladata, hogy a gyermeked megismerkedjen a pénzzel. Fontos, hogy meg tudja különböztetni őket, a későbbiekben számolni velük és ismerje az értéküket. Kinyomtathatsz különböző bankjegyeket és érméket, amelyeket bemutatsz gyermekednek és beszélgethettek róluk. Az első körben az a cél, hogy a gyermeked vizuálisan össze tudja párosítani az érméket a képekkel. 
  • LOGIDOTS - Nagyon érdekes és szórakoztató játékok lehetnek a Logidots kártyák, főleg az, amelyik a pénzügyi műveltségre összpontosít. Olyan értelmes oktató játékról van szó, amellyel a gyerekek nem csak játszanak, de tanulnak is. A LOGIDOTS a finommotorika alapjainak edzése mellett fejleszti a koncentrációt és támogatja a logikus gondolkodást. A gyermek az egyes feladatok közben megtanul helyes következtetéseket levonni, logikusan gondolkodni és meggyőződni a döntései helyességéről. A kártyák egyszerűen világosítanak fel a pénz értékéről, megismertetnek különböző valutával, érmékkel és bankjegyekkel. A kártyaszett úgy lett összeállítva, hogy a gyerekek helyes következtetéseket tudjanak levonni és az óvodásoknak is hasznosak. 
  • Üzletek - Játszatok a gyermekeddel olyan szerepjátékokat, amelyek a bolti környezetre összpontosítanak. Ennek a játéknak a segítségével egyszerűen megértheti a pénz értelmét, vagyis a felcserélhetőségét árúra. Készíts ki több tárgyat és tégy eléjük árcédulát. Próbáld meg eltalálni az egyes tárgyak reális piaci értékét, hogy a gyermeked is a reális értékekkel ismerkedjen meg. 
  • Saját költségvetés készítése - Segíts gyermekednek saját költségvetést készíteni a zsebpénzéhez. Segíts neki meghatározni mit szeretne venni és közösen tervezzétek be, hogyan fogja beosztani a zsebpénzét az egyes kiadásokra.

Bevásárlókosár (0)

Az ön kosara üres.