A gyerekek egyedisége alapján kialakított játékok

A gyerekek egyedisége alapján kialakított játékok

Minden gyerek egyedi, ahogy az igényei is azok. Egy oktató játék kiválasztásának ezért stratégiai lépésnek kellene lennie, amely az adott gyermek fejlesztésére és nevelésére összpontosít. Az oktató játékok nem muszáj, hogy csak szórakoztatóak legyenek, de segíthetnek egyes készségek és képességek fejlesztésében, a speciális igényekkel rendelkező gyermekek körében is.

Különféle igényekhez alakított játékok 

Szenzoros játékok

A szenzoros játékok speciálisan lettek kialakítva, hogy stimulálják és támogassák a gyerekek érzékeit. Céljuk a szenzoros érzékelések fejlesztése, mint a tapintás, látás, szaglás, hallás és ízlelés, ezzel segítve a gyerekeknek érzékszerveik által felfedezni a környezetüket. Olyan sima vagy tapintható felületeket, eltérő anyagokat, színeket és hangokat használnak, amelyek segítik és javítják a gyerekek szenzoros integrációját. Ilyenek a szilikon játékok és a woodie pops fa játékok. 

Koncentrációt javító játékok 

Azoknál a gyerekeknél, amelyek figyelemzavarral küzdenek, hatékonyak lehetnek a koncentrációt és figyelmet igénylő játékok. Olyan játékokról van például szó,  amelyekben különbségeket vagy párokat kell keresni, a fejtörők vagy a hosszabb időt és pontosságot igénylő játékok. Hatékonyak lehetnek minden figyelemzavarral küzdő gyereknél és segíthetnek gyakorolni az összpontosítást. Ezen felül javítják a kitartást, fegyelmet és problémamegoldást olyan helyzetekben is, amelyek nehezebbek vagy időigényesebbek.

Kommunikációt segítő oktató játékok 

Olyan speciálisan kialakított játékokról van szó, amelyek segítenek fejleszteni a gyerekek nyelvi készségeit, a kommunikációt és az értelmezést. Ezeknek a játékoknak fontos hatásuk lehet a nyelvi készségek fejlődésére. Segítenek a gyerekeknek kommunikálni, értelmezni és kifejezni magukat. Ezen felül lehetőséget teremtenek a kölcsönös kommunikációra, csapatmunkára és a játékos tanulásra, ami az egyik legjobb módja annak, hogyan lehet egy gyereket motiválni az oktató tevékenységekhez. Ide tartoznak például a nyílt végű játékok, mint az építőkészletek vagy a woodie pops, de más képeskönyvek vagy társasjátékok is. 

Finommotorikát fejlesztő játékok 

Azokról a játékokról van szó, amelyek a finom kéz- és ujjmozgást és azok pontosságát erősítik és javítják. Ezek a játékok nagyon fontosak a gyerekek növekedése során, mivel felkészítik őket az írásra, tárgyakkal való manipulációra, de a mindennapi feladatok elvégzésére is. Ilyen játékok az építőkészletek, kreatív segédeszközök vagy a kisebb részeket tartalmazó játékok.

Az oktató játékok előnyei 

Stimulálja a fejlődést: Ezek a játékok úgy lettek kifejlesztve, hogy valamilyen konkrét készséget vagy képességet támogassanak, amely összességében segíti a gyerekek fejlődését.

Növeli az önbizalmat: Az oktató játékok alatt elért sikerek megerősítik a speciális igényű gyerekek önbizalmát és motiválhatják őket a fejlődés és tanulás folytatására. 

Integráció és szociális fejlődés: Azok a játékok, amelyek támogatják a csapatmunkát, segítenek a gyerekeknek beilleszkedni egyes szociális helyzetbe és fejleszteni a szociális készségeiket.

Ajánlások a választáshoz 

Az oktató játékok kiválasztása előtt fontos figyelembe venni néhány tényezőt: 

  • a gyermek egyénisége: Minden gyermeknek egyedi igényei vannak, fontos ezért figyelembe venni azt, hogy az adott gyermeket mi érdekli, miben erősebb vagy épp mely területen van szüksége nagyobb segítségre.
  • a játék szerepe: A játéknak alkalmasnak kell lennie kialakításban és szerepében arra, hogy pont azokat a készségeket és területeket fejlessze, amelyekre szükség van.
  • biztonság és minőség: Nagyon fontos odafigyelni a játékok minőségére és arra, mennyire biztonságosak, hogy ne alakulhasson ki veszélyes szituáció. 

Az oktató játékok kulcsfontosságúak lehetnek a gyerekek fejlődése alatt. A jól megválasztott játékok nemcsak szórakoztatnak, de ideális segédeszközök a tanulás, kommunikáció és szociális készségek fejlesztésében. A gondos válogatással és a gyerekek igényeinek megértésével a szülők olyan játékokat találhatnak, amelyek segítik a gyermekük fejlődését.


Bevásárlókosár (0)

Az ön kosara üres.