Hallottál már a nyílt végű játékokról? A gyermekek fejlődése szempontjából nagyon fontos

Hallottál már a nyílt végű játékokról? A gyermekek fejlődése szempontjából nagyon fontos

Nyílt végűnek azokat a játékokat nevezzük, amelyeknek nincs előre meghatározott céljuk vagy konkrét befejezésük. Nincsenek szabályok, amelyeket ajánlott betartani, sem helyes megoldások. Olyan játékról van szó, amelyet a gyermek maga alakít és teljesen befolyásol. A lehetőségek és történeti szálak végtelenek és teret adnak a gyerekeknek a szabad döntéshozatalra. A nyílt végű játokok segítségével mindig más és más módon játszhatnak, így fejlődik a kreativitásuk és képzelőerejük.

A nyílt végű játékok közben a gyerekek addig játszanak, ameddig akarnak, mivel végtelen lehetőség áll a rendelkezésükre. Ha vissza is térnek az alapjátékhoz, újra új megoldásokat találhatnak. A nyílt végű játékok főleg a kreativitás, önállóság és önbizalom fejlesztésében jelentenek előnyöket.

Nincs helyes vagy helytelen út

A nyílt végű játékoknak nincs módszere, ami alapján játszhatóak. Csakis a gyermeken múlik, hogyan áll hozzájuk. A játék módja sokszor pont azon alapszik, hogy az adott  gyermeknek milyen igényei, érdeklődései vannak, vagy milyen fejlődési szakaszban van. A nyílt végű játéknak például ilyen előnyei vannak:

  • támogatja a kreativitást és kíváncsiságot,
  • fejleszti a finom- és durva motorikát,
  • interakciót kínál a környezettel,
  • fejleszti a beszédet, 
  • javítja a figyelmet és koncentrációt,
  • bővíti a szociális és érzelmi készségeket.

Nyílt végű játékok

A nyílt végű játékok közé sorolhatjuk a különböző építőkészleteket, figurákat, fa és más szenzorikus játékokat.  Szintén a nyílt végű játékokhoz tartoznak a szerepjátékok, alkotó és kreatív tevékenységek. Közéjük sorolható egy egyszerű séta vagy játék is a természetben, mivel szintén megannyi lehetőséget kínál.

építőkészletek 

Nagyszerű formája a nyílt végű játékoknak, amely lehetőséget ad a gyerekeknek saját világokat megalkotni. Játék közben megkérdezheted mire való az adott építmény, mi tartozik hozzá, hogyan lehetne még fejleszteni vagy bővíteni. Ehhez a játékhoz választhatod a közkedvelt Colormag mágneses építőkészleteit vagy tematikus építőkészleteket is - tűzoltók, rendőrök, építkezés. Az építőkészletekkel való játékhoz nyugodtan választhatod a Rainbow keepers tapadókorongokat is -  finommotorika és képzelőerő fejlesztésére alkalmas eszköz önálló játékhoz. Együtt a mágneses építőkészlettel alkalmazható akár válogatós játékokra is. Az építőkészlettel való játék fejleszti a gyerek szókincsét, matematikai képességeit, megérteti az egyensúlyt, geometriát, segít megismerni a színeket, formákat vagy méreteket.

építő játékok 

Az építő játékok teret adnak a gyerekeknek a kreativitásra és fejlődésre. A darabokból szinte bármi megalkotható. A Binabo lehet labda, sapka vagy korona. Az egyes részek könnyen összekapcsolhatóak vagy szétszedhetőek, rugalmasak és hajlékonyak. Mindemellett speciális cukor és faforgács összetételű anyagból készültek, aminek hála egy nagyszerű környezetbarát termékről van szó. 

válogatós szettek

A válogatókészletek olyan színes tálakat tartalmaznak, amelyek segítenek a részek szín szerinti válogatásában. Ez az egyszerűnek tűnő szett serkenti a fantáziát, támogatja a kreativitást és egyedi, szokatlan gondolkodást, valamint fejleszti még a legkisebbek készségeit is. A válogatókészlet ideális nyílt végű játék, szórakoztat és edzi a finommotorikát. De alkothattok velük egyedi képeket is, gyakorolhatjátok a számolást, felfedezhetitek a színeket és formákat. A nagy mennyiségű részecskének hála a szórakozás szinte határtalan.

modellező gyurma

A varázslatos habgyurmából különböző alakzatok hozhatók létre a gyerekek fantáziája szerint. Használata befolyásolja az érzékszervi integrációt, javítja a finommotorikát, serkenti a képzelőerőt. Hála annak, hogy a használata nincs bizonyos célhoz kötve, a gyermekek szórakoztató nyílt végű játékban vehetnek részt, amelyet csakis a fantáziájuk irányít. A modellező gyurma segítségével különböző alakzatokat hozhatnak létre, történeteket találhatnak ki, amely fejleszti a kreativitást és kifejezőképességet.

Játék korlátok nélkül

A nyílt végű játékok különböző tevékenységet, feladatot vagy kihívást tartalmazhatnak. Ezek viszont nincsenek előre meghatározott történetek és célok szerint korlátozva. Ehelyett a gyerekek játék során önálló döntéseket hozhatnak és saját tapasztalatokat szerezhetnek. A játékvilág ennek hála sokkal dinamikusabb és kötetlenebb. A nyílt végű játékok előnye, hogy a gyerekeknek teret adnak az önkifejezésre és önmegvalósításra. Ez segíti őket megannyi fontos képesség és készség fejlesztésében, amelyek nemcsak a gyerekkorukban válnak majd hasznukra, de a jövőben is.
Bevásárlókosár (0)

Az ön kosara üres.