Hogyan tanítsuk meg a gyerekeket takarítani?

Hogyan tanítsuk meg a gyerekeket takarítani?

A gyerekeknek a takarítás megtanítása szinte emberfeletti feladat. Ugyanakkor bármit elérhetünk, ha a megfelelő utat és motiváló formát választjuk. A kulcs az, hogy legyünk következetesek, ne várjunk rögtön csodát, és ne veszítsük el a türelmünket.

Abszurd módon mi szülők már a legelején elkövetjük a legnagyobb hibát. Túl fiatalnak tartjuk a gyerekeket, még akkor is, ha már sok mindent el tudnak végezni. Nem kell őket „tutujgatni”, és állítsuk fel azokat a szabályokat, amelyeket a képességeiknek megfelelően be tudnak tartani. Természetesen észszerű mértékben.

Sokféle tanács vonatkozik arra, hogyan foglalkozzunk a kisgyermekeinkkel, és hogyan tanítsuk őket rendre. Elvégre szeretnénk elkerülni, hogy állandóan rálépjünk a játékaikra, vagy helyettük pakoljunk el. Még nagyobb problémával szembesülhetsz, ha családi házban élsz, és a gyerekszoba nem azon a szinten van, ahol általában tartózkodtok. Ebben az esetben valószínű, hogy a nappalid játszótérré változik, és mindenfelé játékok hevernek. Ez egy igazi kihívás.

Az óvodapedagógus Erika Lučkayová szerint nagyon hasznos, ha a gyerekeket rendre szoktatjuk.

„A rendrakás megtanulásával a gyerek új készségekre és fontosságérzetre tesz szert. Olyan tárgyakkal és a játékokkal alakít ki kapcsolatot, amelyek korábban csak fogyasztási cikkek voltak. Kezdi megérteni a tárgyak és a munka értékét. Azonban legyünk kedvesek, türelmesek és következetesek a rendre nevelés során. Ne várjunk csodákat egyik napról a másikra, és ne aggódjunk, előbb-utóbb megérkeznek az első eredmények.”

Nem is kell aggódnod, csak kövesd az általunk írt szabályokat.

Mi a következőket javasoljuk:

Szortírozd a játékokat. Törekedj arra, hogy ne legyen körülöttetek túl sok játék. Ha a gyermeked már egy ideje nem játszik bizonyos játékokkal, egyszerűen dobozold be őket, és vidd le például a pincébe, hogy később könnyen elő tudd őket venni.

Ne használj nagy dobozokat! Tanítsd meg a gyerekeknek, hogy tematikusan tegyenek rendet – találj ki egy történetet például az autókról, amelyek együtt alszanak a garázsban, vagy állatokról, amelyek a polcon, az „állatkertben” pihennek. Röviden: válogassatok. Nem célszerű a takarítási tréninget azzal kezdeni, hogy mindent bedobáltok egy nagy dobozba. A kis rendetlenkedők hamar hozzászoknak, és szinte képtelenség lesz megtanítani őket rendet rakni.

Szólj előre. Próbálj meg elég időt adni a gyerekeknek a takarításra, és készítsd fel előre őket erre a feladatra. Ha 5 perccel a lefekvés vagy más tevékenység előtt szólsz nekik, nem várhatod el tőlük, hogy megbirkózzanak a feladattal.

Ne parancsolgass. A gyerekek nem a beosztottjaid, és azt kell érezniük, hogy bizonyos dolgokban az ő szavuk is számít. Ne szakítsd félbe a játékukat, vagy ne ragaszkodj ahhoz, hogy hirtelen tegyék el a játékokat, amivel éppen játszanak. A gyerekek megtanulnak elpakolni, tehát nem kell aggódnod emiatt. Az viszont nem jó, ha erőlteted a dolgot.

Legyél inspiráló. Legyél példakép a gyerekek szemében, akár a rendrakásban is. Csinálj belőle egy kis szertartást, segíts nekik a  pakolás elején, viccelődj velük.

Ne hagyd őket alkudozni, legyél következetes. Ha egyszer megállapodtál a gyerekkel a rendrakás pontos szabályaiban, ne kivételezz, és ragaszkodj a betartásukhoz. A kicsiknek automatizálniuk kell a rendrakás folyamatát, és mindennap szépen el kell végezniük.

Egyértelműen fogalmazd meg az elvárásaidat. A kisgyerek nem tudja, mi a rend, neked kell megtanítani neki. Ne mondj olyanokat, hogy „olyan itt a rend, akár a csatatéren”, „mintha bomba robban volna” vagy „tisztára, mint egy szeméttelepen”. Ehelyett pontosan fogalmazd meg, hogy a játékokat nem szabad szétszórni a padlón, hanem szépen fel kell tenni őket a polcra.

Számos olyan eszköz is rendelkezésre áll, amelyekkel a kicsik játékosan megtanulhatják az apró tárgyak játékos szétválogatását és tárolását. A rendezőkészletek segítenek a finommotorikus készségek fejlesztésében, és megtanítják a gyerekeknek a színek és formák felismerését. Különböző változatokban kaphatók. A rendezőkészlet remek ajándékötlet is lehet, amivel a gyerek hosszú ideig elfoglalja magát.

A játék az játék. A gyerekek szeretik a versenyt és versengeni, hogy ki a legjobb. Mi lenne, ha ezt a fárasztó kötelességet élvezetesebbé tennéd, és élményeket vagy kisebb jutalmakat helyeznél kilátásba egy-egy készség elsajátításáért? Ne felejtsd el megdicsérni a gyerekeket!


Bevásárlókosár (0)

Az ön kosara üres.