Hogyan lehet festeni a textíliákra? Minőségi festékekkel játékosan

Hogyan lehet festeni a textíliákra? Minőségi festékekkel játékosan

A textilfestés egyre népszerűbb. Cipőre, pólóra és párnákra festhetsz velük. Könnyedén eltakarhatja a foltokat, és új érzéket adhat a régi ruháknak. Hogyan csináljunk? Elmondjuk, mire kell odafigyelni a textilfestékek használatakor és hogyan zajlik az alkotás folyamata.

     

Miért fessünk gyermekekkel textilekre?

A  legtöbb gyermek számára a szövetre festés sokkal érdekesebb, mint a papírra. Lehetőséget kapnak arra, hogy valamit be fessennek, ami általában tilos. Az eredmény nemcsak kép, hanem késztermék, amelyet megtarthatnak és viselhetnek. Mindezek mellett:

  • eredeti ruhák létrehozása
  • eltakarja a moshatatlan foltokat,
  • fejleszti a gyermekek kézi készségeit,
  • szenzoros integráció támogatása (kéz-szem koordináció)
  • megtanítsa őket felismerni a színeket és keverni őket egymással.

 

A textíliára festés végtelen lehetőségeket kinál. Csak néhány festékkel eredeti pólót, táskát, ruhát, terítőt vagy tornacipőt készíthet. Nem csak ecsettel festhet, hanem ujjaival, szivaccsal vagy házi bélyegzőkkel (például burgonya) is.

     

Hogyan válasszuk ki a megfelelő textil festéket?

Ha úgy döntött, hogy nemcsak Ön, hanem gyermekei is festenének textilre,  különös figyelmet kell fordítania a festékek minőségére és a könnyű használatra. Blogunkban a holland SES cég textilfestékeit használtuk, amelyek még a legigényesebb szülők kritériumainak is megfelelnek.

A SES cég a gyermekek kreatív játékainak specialistáji. A festékek hipoallergének, gluténmentesek, semmilyen káros vagy mérgező anyagot nem tartalmaznak. Úgy tervezték, hogy gyermekei és bőrük biztonságát figyelembe vegyék.

    

A készlet előnye a kellően nagy tégelyek is. A csomag más márkákhoz képest tovább fog tartani. Az attraktív színek kellemes bónuszt jelentenek. Első pillantásra rájön, hogy a készlet nem tartalmaz komor színeket, feketét sem. Ez szándékos, hogy a gyerekek festéskor színes képeket alkossanak fekete foltok helyett.

A tégelyek ergonómiája is elnyeri majd tetszését. Széles záródással rendelkeznek, amely lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy közvetlenül a tégelyből vegyék fel a festéket. Ideálisak kisebb gyermekek számára is, akik ujjal szeretnének festeni.

Hogyan fessünk szövetre, pólóra, vagy tornacipőre?

 

A textil festékcsomagban hat tégely intenzív és élénk árnyalatot talál - sárga, narancssárga, piros, zöld, kék és lila. A színek elsősorban azért erősek, mert száradás után kissé elhalványulnak. Ugyanakkor alkalmasak sötétebb textíliák festésére is.

1. Festés előtt mossa ki az anyagot. Az új textíliák általában kissé össze mennek. Különösen igaz ez a pamutra, amely a legalkalmasabb a festésre. Ha olyan ruhákra fog festeni, amelyeket már viselt, a mosás eltávolítja a port és a zsírt, amely befolyásolhatja a színek tapadását.

2. Helyezzen egy védőréteget a szövet alá, hogy megakadályozza a festék szivárgását. Bármit használhat, ami egyenes és erős. Megfelelő lehet karton vagy az élelmiszer fóliába csomagolt könyv. Ha fehér textilre fest, alá helyezhet egy rajzlapot amin a mintája szerepel.

      

3. Készítsen elő egy olyan szövetdarabot is, amelyre a gyermek megpróbálhatja a festést. Az alkotáshoz egy pohár vízre és különböző formájú és vsatagságú ecsetek készítésére is szükség lesz.

      

      

4. Szükség esetén a festékek vízben feloldhatóak, így lágyabb árnyalatokat kap, és a hígított festékekkel könnyebb dolgozni. A gyerekek ecsettel vagy ujjakkal festhetnek.

 5. Ha végzett, hagyja a képet 24 órán át száradni, majd vasalja meg. Ne vasalja közvetlenül a képet, hanem fordítsa felfelé a textíliát, vagy helyezzen egy másik vékony szövetdarabot a kép fölé.

      

A pólón vagy párnán kívül textilcipőkre is festhet, például balerinacipőre. Vasalás helyett használjon ruhaszárítót. Helyezze a cipőket egy vékonyabb textilzacskóba, és kímélő programon hagyja megszáradni. Ezt az eljárást a gyártó nem javasolja, de nekünk bevált és a színek stabilizálódtak.

      

     

Hisszük, hogy a textíliára festés nagyon szórakoztató lesz Ön és gyermekei számára egyaránt. Ha szeret alkotni, inspirálódjon más kreatív utasítások és eljárások által. Kipróbálhatja a szivacsfestéket,vagy origami papírból állatok hajtogatására.

Szöveg, kép, videó: Mgr. Adriána Černáčková

 


Bevásárlókosár (0)

Az ön kosara üres.