Szenzorikus segédeszközök, melyek könnyen elkészíthetőek akár otthon is

Szenzorikus segédeszközök, melyek könnyen elkészíthetőek akár otthon is

Az érzékszervi fejlődés minden gyermeknél egyaránt fontos, nem csak a speciális szükségletekkel rendelkezőknek. Abban az esetben, hogy van egy kis időd, könnyen elkészíthetsz néhány szenzorikus játékot otthon is. Az Internet, játszóterek vagy mamaklubbok tele vannak érdekes ötletekkel, így mi is megosztunk közülük párat.  

1. Hogyan tapasztalható meg a világ tapintással?

Különböző nyomogatós játékok, a népszerű pop it vagy egyéb rendszerező készletek más-más textúrákkal vagy alakokkal. Ezek már lehet megvannak otthon. Ha viszont szeretnél egy saját tapogató játékszettet, könnyen elkészítheted például ezek segítségével:  

- sima felületű kavicsok, amelyeket séta során találtok, 

-  régi kulcsok,

-  homokkal, rizzsel vagy más anyaggal töltött léggömbök, 

-  különböző textúrájú anyagok - varrj össze durva zsákanyagot, sima szatént, puha pamutot, kemény farmert vagy más anyagdarabokat.

2. Súlyozott paplan - az ügyes kezűeknek

A klasszikus súlyozott paplanok nem a legolcsóbbak. Ha viszont olyan szerencsés vagy, hogy a tű és cérna nem teljesen ismeretlen számodra, ráadásul még egy varrógéppel is rendelkezel, akkor könnyedén elkészítheted ezt a segédeszközt otthon is. Elég beszerezned ezeket: 

- régi anyagdarab, lehet régi ing vagy lyukas pléd, 

- kis kavicsok, csavarok, sima felületű súlyok (figyelj oda, hogy semmilyen súlynak ne legyen éles oldala),

- régi plüss, amelyet már nem sajnálsz szétszedni és átalakítani.

Az anyagdarabokat vágd egyforma nagyságúra. Ha régi plédet használsz, akkor elég felére hajtani, kisebb kockákra osztani és minden így keletkezett kis kockába súlyt tenni, majd összevarrni. Ebben az esetben olyan segédeszközről van szó, amely imitálja az érintést és így segít különböző stresszhelyzetekben. Ha bejönnek a stílusos patchwork plédek, akkor kezd el megalkotni a sajátodat különböző színes anyagokból. Itt viszont fontos figyelembe venni azt a tényezőt is, hogy ugyan nem fogja-e zavarni a gyereket a túl sok szín.

A súlyozott plüss játék szintén ideális segédeszköz lehet. Ha van otthon már egy régebbi, elég stabil plüssötök, az is egyszerűen átalakítható súlyozott játékká. Az eredeti bélését egészítsd ki súlyokkal és add oda gyermekednek, ha az valamilyen erős érzelemmel küzd.

3.Time out helység vagy szenzorikus sátor

A bunker építés a gyerekek egyik kedvenc elfoglaltsága már igen fiatalon. Sőt néha még az iskolások is élvezik a csendes helyeket, ahol nyugodtan olvashatnak, kockákat építhetnek és elbújhatnak a külső, zavaró ingerek elől. A sátor, vagy ha akarod bunker, gyakran az a hely is, ahol a gyermekek megbirkóznak az érzelemkitöréseikkel és lenyugodnak. Kiváltképpen a viselkedési vagy figyelemzavarral küzdő gyermekek szeretik a szűk helyeket, ahol semmi nem zavarja őket és így békésen lenyugtathatják magukat és az érzéseiket.

Hogyan csináljunk szenzorikus sátrat?

Elég ha egy könnyű plédet, vagy más légáteresztő nagyobb anyagot átdobsz néhány magasabb széken, ülőgarnitúrán vagy asztalon. Gondolj arra, hogy ne legyen a közelben semmilyen olyan tárgy, ami összetörhet. Az anyag részeit, vagy akár több anyagot is összekapcsolhatsz és rögzíthetsz ruhacsipesszel, hogy minél nagyobb belső teret kapj. Az anyagnak azért is javasolt nagyobbnak lennie, hogy teljesen eltakarja a külvilágot és ne jusson be teljesen a fény se. Ne feledkezz el néhány puha takaróról, párnáról, amelyek a sátor alját képezik majd. A sátorba a gyerekek magukkal vihetik a kedvenc játékaikat például a finommotorika vagy kreativitás fejlesztésére.

A hűtő doboza mint űrhajó 

Még ha nehéz is lehet egy igazán nagy méretű kartondobozt keríteni manapság, lehet valamilyen mégis akad még a padláson. A kisebb gyerekek nem is igényelnek majd akkora helyet. Nyírj a dobozra ajtót és alkoss egy egyedi űrhajót vagy tengeralattjárót. Az így kialakított “bunker” ráadásul többször is felhasználható és a használatok után könnyen összecsukható, amikor a gyermeked már megbírkózott az érzéseivel és gondolataival.

Eljátszhattok a fényekkel is, zseblámpával vagy világító játékokkal. Használjatok fel bármit, ami olyan helyet segít megalkotni, ahol gyermeked megnyugszik és biztonságban érzi magát.

4. Papírtépő szórakozás

Olyan egyszerű tevékenység, mint a papír tépése és maga a tépés hallgatása nagyon megnyugtató és terapeutikus. A babák imádják ezt a tipikus papírtépő hangot, de nyugtatóan hat a nagyobb gyerekekre és a felnőttekre is. 

A papírfecnik nem feltétlenül hulladékok. Felhasználhatjátok őket gyermekeddel kollázs készítésére és létrehozhattok például egy gyönyörű tájképet. A papír textúrája, színei, különböző szemcsézete vagy a szélek durvasága érzékszervi élményt okozhat a szemeknek és kezeknek is. Éppen ezért ez az első látásra annyira egyszerű tevékenység is hat a gyermek érzelmi fejlődésére és érzékeire.

5. Ismerd meg a környezeted a füleiddel

Mi lehet szórakoztatóbb mint egy kellemes séta egy kis kalanddal fűszerezve? A kisebb gyermekekkel például minden új hang meghallása után egy kavicsot dobhattok egy kis zsákba. A nagyobbakkal már előre listát készíthettek azokról a hangokról, amelyekkel találkozhattok séta során. A hangok és így a lista is változni fog a szerint, éppen milyen környezetben sétáltok. Ez a tevékenység segíti az érzékek fejlődését a gyermekeknél, mindemellett örülnek is a küldetésnek és a bezsebelt jutalmaknak – kavicsok gyűjtése az erdőben, az otthon készített lista pontjainak teljesítése és kipipálása.

Ezeket a tevékenységeket akkor a legalkalmasabbak, ha sok a zaj vagy hang inger a környezetünkben. A gyermek közben odafigyel az egyes hangokra és a köztük lévő átmenetre, így végigmenni egy forgalmas úton vagy vonattal utazni gyorsabb lesz és érzelemkitörések nélküli.

6. Rendszerező készlet tésztákból 

Egyszerű, szórakoztató és együttműködést igényel. A menete nagyon könnyű és otthon is simán létrehozható:

- főzzétek meg a kedvenc tésztáitok, de kicsit maradjanak kemények,

- oszd fel kupacokra és tedd őket zsákokba,

- minden kupacot fess más színre, használj egy kis olajat és egyszerű ételszínezéket,

- hagyd, hogy a gyermeked segítsen addig rázogatni a zsákokat, amíg minden tészta egyenletesen és teljesen beszíneződik,

- nyisd kis a zsákokat és kicsit hagyd levegőzni a tésztát, amíg az ételszínezék teljesen megszárad,

- ha szükséges mosd át a tésztát, hogy eltávolítsd a felesleges ételfestéket, majd szárítsd meg konyhai törlőkendőn.

És kezdődhet a játék. A tésztákat rendszerezhetitek színek vagy forma szerint. Használjátok a színes tésztákat különböző alakzatok vagy egyedi képek létrehozásához. Használhatod a mágneses építőkészlettel is színszortírozás közben.

Még egy kis emlékeztető …

A speciális igényű gyermekeknek szükségük van ilyen szenzoros ingerekre, szülői kapcsolatokra és extra támogatásra. Minden gyermek képes fejleszteni a képességeit és tehetségét, ha megfelelő módon van stimulálva. A kognitív képességek, fizikai adottság, verbális tehetség, új szókincs, finommotorika, szociális készségek és grafomotorika ezeknél a gyermekeknél gyorsabban fejlődik, ha a megfelelő ingerekkel találkoznak. A játékok és a szülők, tanárok vagy barátok segítségével a képességeik természetes módon fejlődnek. Ez az oka annak, hogy mi is itt vagyunk neked. 


Bevásárlókosár (0)

Az ön kosara üres.