Mit játsszunk a beteg gyermekkel?

Mit játsszunk a beteg gyermekkel?

Minden szülő jól tudja: amíg csak otthon vannak a gyerekek kincsei, biztonságosan távol tudjuk tartani tőlük a baktériumokat és a vírusokat, de amint a gyermek óvodába, játszóházakba vagy iskolába jár, beindul a betegségek ördögi köre. Gyakori, hogy a gyerekek többet betegek, mint egészségesek, és igen sok időt töltenek otthon. Ilyenkor nem találkozhatnak a kis barátaikkal, nem játszhatnak a szabadban, tehát a szülőknek kell gondoskodni a szórakoztatásukról.

A legrosszabb azok a napok, amikor a gyerekeket ágyhoz köti a betegség. A láz annyira kimerítheti őket, hogy eszük ágában sincs játszani, csak tévézni akarnak. De amint csak egy kicsit is jobban érzik magukat, már alig lehet őket az ágyban tartani.

Olyan tevékenységgel kell előrukkolni, amely szórakoztatja a gyermeket, fizikailag nem megterhelő, az ágyban is játszható, és jobb kedvre deríti a fáradt hercegnőt vagy herceget. És ez a legnehezebb időszak minden szülő számára. 

Összegyűjtöttünk néhány ötletet, amelyek felbecsülhetetlenek lehetnek ilyen vészhelyzetekben.

Gyermekkorunk egyszerű játékai

Mit szólnál ahhoz, ha visszatérnél a gyermekkorodhoz? Ha hagynád, hogy a kislányod divattervezőst játsszon, adnál neki régi divatlapokat és egy ollót, papírból készítenél neki egy „modellt”, akit aztán kedvére öltöztetgethet? És ha tésztából gyöngysorokat vagy nyakláncokat fűzne? A fiúknak tetszenek a rémtörténetek, esetleg gyurmázhatnak – szerencsére ma már rengeteg termék van a piacon.

Minden gyermeknek nagy örömet okoz a családi fotók nézegetése. Használd ki tehát ezeket az ágyban töltött pillanatokat, mesélj a rokonokról és az életükről, idézd fel a szép nyaralásokat és a gyermekkorodat. Meglátod majd, mennyire tetszeni fog nekik!

Igaz, hogy sok negatívuma van ennek az időszaknak, de a rosszban a jó, hogy termékek hosszú sora áll rendelkezésedre. Ezért aztán nem jelent gondot olyan különleges játékokat találni, amelyekkel az ágyban is lehet játszani.

Többször használható matricás könyvek

Az újrahasználható matricás könyvek felbecsülhetetlen értékűek a három év feletti gyermekek esetében. Van-e annál nagyszerűbb, mint újra és újra felragasztani a matricákat, más-más hátterekre és más-más témákban? Ez a játék nem fárasztja ki a kicsiket, nem jár piszokkal, és nincs sérülésveszély. A beteg kisgyerek sok időt „elüthet” vele, és még a finommotoros készségeit is edzi. Ha a kis beteg nagy járműrajongó, szerezz be neki egy újrahasználható matricás könyvet ebben a témakörben. Persze sok más témakört felölelnek a matricás könyvek, például tudományos felfedezésekkel, állatokkal, az otthonnal, karácsonyi motívumokkal stb. foglalkozó könyveket is találhatsz. A matricákat akár poharakra és mobiltelefonokra is fel lehet ragasztani.

Hímzés modern stílusban

A mai játékok annyira sokrétűek, hogy gyakran a szülőket és a gyerekeket is vonzzák. Ezekhez a játékokhoz egy kreatív hímzőfelület is tartozik, amely helyettesíti a hagyományos textilt. A gyermek speciális tollak segítségével színes fonalakat nyomkod a felületbe, és saját elképzelései szerint vagy a mellékelt sablonok segítségével képeket „hímez”. Mivel nem áll fenn a veszély, hogy a gyermek megszúrná magát egy tűvel, hároméves kortól már a legkisebbek is játszhatnak vele. Remek lehetőség arra, hogy a kisóvodások fejlesszék finommotoros készségeiket. Amikor elkészült a hímzés, a fonalakat könnyen ki lehet húzni, és lehet elölről kezdeni az alkotást.

Mágneses kirakó

Ha gyermeked szívesen játszik kirakósokkal, amikor beteg, add a kezébe a klasszikus kirakós mágneses változatát. Egy hagyományos kirakós szanaszét potyogna az ágyban, de a mágnesessel nem lesz gond. Utazás közben vagy orvosi rendelőben várakozva is játszhat vele. A kreativitást leginkább az absztrakt formákat tartalmazó termékek fejlesztik, ezekből ugyanis a kicsik saját fantáziájukra támaszkodva alkothatnak képeket. Játék közben a gyerekek gyakorolják a geometriai formákat és színeket is.

Varázslatos rajztábla

A legtöbb gyerek szeret rajzolni, de betegen vagy ágyban fekve ez bizony nem egyszerű. Hókuszpókusz, íme egy varázstábla, amire nyugodtan lehet rajzolni. Nem kell hozzá se filctoll, sem ecset, sem tinta. A gyerekek rajzolhatnak a táblára, gyakorolhatják az írást vagy a számolást.

 Pedagógiai jótanács: „Ne terheljük túl a gyermekeket túl sok ingerrel.”

Erika Lučkayová pedagógus kihangsúlyozza, hogy a gyermek betegsége alatt a legfontosabb a pihenés és az alvás, tehát nem szabad túlterhelni a szervezetet sok ingerrel. „Az egészség és a gyógyulás a legfontosabb, ezért célszerű izolált ingerekre szűkíteni a kört, például a különböző típusú könyvekre – klasszikus, interaktív –, valamint a kirakósokra és az építőkészletekre. Tegyük fel, hogy a gyermeknek nem kell feltétlenül ágyban feküdnie, és csak a hosszú időszakokat kell lerövidíteni. Ebben az esetben adjunk nekik egyszerű feladatlapokat, és színezőfüzetekben is dolgozhatnak. A szülőnek is érdemes megfontolnia, hogy a betegség alatt bizonyos keretek között meséket és rövid, gyerekeknek való természetfilmeket nézzenek a gyerekek.”


Bevásárlókosár (0)

Az ön kosara üres.