Játékok vs televízió – Milyen tevékenységet válasszunk, hogy a gyerekek kevesebb időt töltsenek a televízió előtt?

Játékok vs televízió – Milyen tevékenységet válasszunk, hogy a gyerekek kevesebb időt töltsenek a televízió előtt?

Neked is ismerősök azok a szituációk, amikor a televíziós csatornák vagy tablet után voltál kénytelen nyúlni, pedig nem igazán akartál? Gyakran megesik, hogy a szülőnek egyszerűen egy kis zavartalan időre van szüksége, hogy valamit elintézzen, visszaírjon egy e-mailre vagy valakit felhívjon. Milyen mértékben van még rendben a telefon vagy tablet nézése gyermekünknél és milyen tevékenységeket válasszunk, hogy motiváljuk őt inkább a játékra? Erről beszélgettünk Mgr. Račkovská Nikola pszichológussal. 

Manapság a felnőttek és gyerekek egyaránt túlterheltek, ezért a televízió gyakran helyettesíti a nevelést. A pszichológus viszont figyelmeztet, hogy a gyermeknek elsősorban a kétoldalú /szülő – gyermek/ kapcsolatra van szüksége. És pontosan ezt nem tudja a televízió megadni. 

Fontos megérteni, hogy a televízió soha nem szabadna, hogy átvegye a szülő szerepét a nevelésben. Még ha léteznek is kifejezetten gyermekeknek szánt programok, amelyek megfelelő formában próbálják fejleszteni a gyermeki gondolkodást, logikát és beszédet, olyan programok is vannak, amelyekben túl sok inger jelen van. Ezeket az ingereket a gyermekek nem tudják úgy feldolgozni, hogy az a javukra váljon.  „Ezért a szülő feladata, hogy szabályozza mennyit és milyen programot nézhet gyermeke. A gyermek figyelme nagyon oszcillál, ezért a televíziózással töltött időnek a legrövidebbnek kéne lennie. Szintén ajánlott olyan programokat választani, amelyek egy bizonyos korosztálynak vannak szánva. Mindig legyen eszünkbe, hogy egy gyermeknek elsősorban a szülővel kell teljes értékű időt töltenie és nem a képernyő előtt.“  

 Hogyan szabjuk meg a határokat? 

  • válassz minőségi tartalmat, rövidebb videókat ajánlunk, amelyek támogatnak valamilyen interakciót,
  • beszélgess gyermekeddel arról mit lát – fontos, hogy megértse éppen mit néz a képernyőn,
  • tartsd a táblagépet, laptopot, mobiltelefont a gyerekedtől távolabbi helyen 
  • igyekezz, hogy legalább két órával alvás előtt ne töltsön időt gyermeked televízió vagy tablet nézéssel
  • ne hagyd háttérzajnak bekapcsolva a televíziót, zavaró lehet és gátolja a kölcsönös interakciókat
  • ne ütemezd be a tévénézést a napi programba, helyette tervezz valamilyen aktív időtöltést – sétát a szabadban vagy valamilyen kreatív tevékenységet. Ha nem tudod hogyan, ajánljuk például a Varázsrajzolást, amely sokoldalúan használható. Gyermeked gyakorolhatja a formák rajzolását, betűk vagy számok írását és ezt mind egy olyan táblagépen, amely ártalmatlan a szemnek. A Lerni varázsrajzolás olyan oktató játék, amely a határtalan rajzolás lehetőségét kínálja.

„A gyerekek három éves korig nem képesek különválasztani a valóságot a fikciótól. Diádikus kapcsolatban állnak a legközelebbi hozzátartozójukkal, szükségük van a szoros kapcsolatra és ezt a televízió nem képes és nem is tudja felváltani. Néhány program vagy mese annak ellenére, hogy gyerekeknek szól, túl sok ingert tartalmaz, ezzel túlterhelve a gyereket. Játék közben a szülő hamarabb észreveszi, ha a gyermeke fáradt vagy pihenésre van szüksége és véget vethet a játéknak. Tévénézés közben ezt nehezebb megfigyelni.“

Hogyan motiváljuk a gyerekeket a játékra?

Ha már nehézkessé válik a játékra való motiváció és a gyermek szívesebben válassza a televízió nézést a játékkal szemben, akkor ideje bevetni a társasjátékokat. „Ajánlott olyan tevékenységeket csinálni, amelyek közben a szülő őszinte érdeklődést mutat gyermeke iránt és nem minősíti. Olyankor épül a kapcsolat, kölcsönös tolerancia és születik a biztonságérzet. Ezek segítenek abban, hogy a gyermek szabadon merje megismerni és kifejezni önmagát.“

A közös tevékenységek közé, ha idősebb gyermeked van, nyugodtan beillesztheted a társasjátékokat. Segítenek javítani a memórián és finommotorikán, de a gyerekek javulhatnak akár az olvasásban vagy számolásban is. A lerni.hu oldalán több tásras játékot is megtalálsz, csakis rajtad áll logikai játékot választasz-e vagy olyat, amelyikkel a legjobban elszórakozhattok.

„A játék egy szimbolikus tevékenység amely a gyermek fantáziáján alapszik. A játékhoz való motiváció általában nem szükséges. Főleg abban az esetben nem, ha a gyermek ingergazdag környezetben van és olyan személy van mellette, aki mellett biztonságban érzi magát. A gyerekek szívesen játszanak, a játék egy természetes pihenési eszköz is a számukra, stimulálja a növekedést és előkészíti a gyerekeket a tanulás feladatára. Valamint egy spontán gyermeki tevékenységről van szó, amikor maga a gyermek nincs nyomás alatt és ezért is érdeklődik a játékok iránt.“

Ha szükséges gyermekedet motiválni, hogy inkább a játékokat és más kreatív tevékenységeket válasszon a tévénézés helyett, van számodra néhány szuper tippünk. A Lerni.hu olyan egyedi játékokat kínál, amelyek oktató jellegűek, minőségiek és biztonságosak.

  • Újrafelhasználható matricák

Az Újrafelhasználható matricák oktató jellegűek, újra és újra felhasználhatóak és nem hagynak maguk után rendetlenséget. A Lerni matricák lányoknak és fiúknak is tökéletesek, minden kíváncsi gyereknek, sőt a legkisebbeknek  is, akik segítségeükkel fejleszthetik a finommotorikájukat. 1 csomag 150 matricát és 5 alaplapot tartalmaz. 

  • Összekapcsolható tojások

A Lerni összekapcsolható tojásai soha nem törnek szét. Héjuk erős és belsejükben érdekes formák találhatóak, amelyek összekapcsolhatóak. Ezeknek a tojásoknak segítségével a gyerekek könnyebben megtanulhatják a színeket, számokat, zöldségeket, gyümölcsöket vagy járműveket. Ráadásul a tojásokat használhatjátok gyurmázás éa rajzolás közben is, vagy akár pexeszózhattok is. 

  • Mágneses táblák 

A Lerni Mágneses táblák segítenek a gyerekeknek edzeni a finommotorikájukat és fejleszteni a  grafikus képességeiket. A táblákon különböző képeket alkothatnak egy előttük lévő minta alapján vagy akár saját képzeletből. Nem kell tartanod a rendetlenségtől és a gyermeked órákon keresztül jól fog szórakozni. 

„A gyerekeknek soha nem kellene több időt tölteni a képernyő előtt mint a számukra fontos személyekkel“

Annak ellenére, hogy sok gyerekműsor nevelő jellegű lehet, fontos odafigyelni arra, hogy a tévénézés ne legyen előnyben részesítve a játszással szemben. A televízión vagy táblagépen való programok és mesék nézése negatívan hathat a szociális fejlődésre vagy tanulásra, mindemellett figyelemzavarokhoz, rutin vagy alvás problémákhoz vezethet. „Minden gyermek egyedi és más családi háttérrel rendelkezik. Vannak családok, amelyekben nincs is televízió, valamint olyanok is ahol azt ki se kapcsolják. A sok soha nem jó, a szülőknek fontos feladatuk helyesen beosztani a közösen töltött időt, egyedüllétet, kinti programokat, játékkal töltött időt és a televíziózással töltött időt. A gyerekeknek soha nem kellene több időt tölteni a képernyő előtt, mint a számukra fontos személyekkel,“ tette hozzá a pszichológus.


Bevásárlókosár (0)

Az ön kosara üres.