A társasjátékok családi összetartást és jólétet teremtenek

A társasjátékok családi összetartást és jólétet teremtenek

Mindent megteszel a gyermekedért és sokat bújod a könyveket azt tanulmányozva hogyan nevelhetsz belőle remek embert? Szeretnél megadni neki mindent, ami esetleg a saját gyerekkorodból hiányzott? Hisz ez annyira egyszerű. Minden gyermek az együtt töltött kreatív és szórakoztató időt értékeli a legjobban. És pont a társasjátékok segítenek, hogy általuk közelebb juss kisfiadhoz vagy kislányodhoz, megismerd az erősségeit és gyengeségeit, kinyissa előtted játékos lelkét és eláruljon olyat is, amit egyébként megtartana magának.    

A társasjátékok nemhiába kínálnak olyan szórakozást, amelyet egyöntetűen ajánlanak nemcsak a gyermekpszichológusok. Hiszen nekünk, felnőtteknek is nagyon fontosak. 

A szókincsbővítés, társas interakciók javítása, kreativitás és logikus gondolkodás fejlesztése, ezt mind támogatják a társasnak jelölt játékok. Amíg mi még a Ki nevet a végén?, memória játékokon és Derbyn nőttünk fel, a mai generáció már óriási kínálatából válogathat, amelyek közt könnyen talál minőségi, vizuálisan is egyedi és részletesen kidolgozott társasjátékokat.

Megannyi pozitívummal rendelkeznek

Lehet most azt gondolod, hogy hiszen ezek is csak játékok és ugyan mi olyan érdemlegeset tanulhat belőle a gyermeked az életére nézve. Hidd el, nagyon is sokat. Gyermeked a társasjátékok közben megtanulhatja például ezeket:  

  • A szabályok betartását
  • Önkontrollt és egy lépéssel előre gondolkozni
  • Problémamegoldás
  • Türelmet
  • Taktikázni
  • Összpontosítani és csiszolni az odafigyelést
  • Kreativitást
  • Felelősnek lenni a döntéseiért, felbecsülni a rizikót
  • Megtanulni elfogadni a vesztést
  • Kommunikálni a többiekkel 

És ez még mindig nem minden. A társasjátékok ugyanis mindemellett csiszolják a gyermekek emlékezetét, javítják a finommotorikát, segíthetnek fejlődni például az olvasásban vagy számolásban. Azok a játékok, amelyeknek alapja a versengés, segíthetnek a “fair play” megértésében is. Még a legzárkózottabb gyerekek is képesek társasjátékok közben akcióba lendülni, együttműködni, kommunikálni, kapcsolatokat építeni, egyszerűen kilépni a komfortzónából. És ezt mind teljesen természetesen és erőszakmentes módon. Viszont még te, felnőtt, sem távozol ilyen játékok során üres kézzel. A társasjátékok segítenek jobban megismerni a saját gyermeked, figyelve a reakcióját sok olyan dologra jöhetsz rá, amit eddig nem is sejtettél róla. 

Mindenkinek valami

Te mire emlékszel legszívesebben a gyermekkorodból? Biztos nem arra, amikor egyedül játszottál a sarokban, inkább az együtt töltött kártyázásokra, dámázásra vagy malmozásra, amikor az egész család együtt szórakozott. A mai rohanó világban egyre nehezebb időt szakítani a közös játékokra, de annál értékesebb pillanatokat szerezhetsz azoknak, akiket a legjobban szeretsz. A választék tényleg színes, úgyhogy olyan játék mellett dönthetsz, amely minden családtagodnak tetszeni fog. 

Ajánljuk például a Rázd meg a dobozt, amely azon játékok közé tartozik, amiket kortól függetlenül mindenki élvez.  

Szuper választás lehet a Segíts a kis vizilónak, ami a legkisebbeket is szórakoztatni fogja. Hisz mi lehet viccesebb, mint segíteni a vízilónak elérni a várva várt zuhany alá? 

Megéri kipróbálni a Hogyan nézek ki? játékot is, ami első látásra lehet egyszerűnek tűnhet, viszont ugyanúgy megfelel a kisgyerekeknek, mint a nagyszülőknek.  

Fogtál már hörcsögöt? Akkor tudod milyen szórakoztató. Az azonos nevű Kapd el a hörcsögöt! társasjáték remek a koncentráció javítására, finommotorika fejlesztésére és minden versengő játékos imádni fogja.

Mit mond a pszichológus? 

Kutiš Simona pszichológus kifejezetten ajánlja a társasjátékokkal való időtöltést. 

“A gyerekek a társasjátékok segítségével képesek megbirkózni a valósággal és elpróbálni jövőbeli szerepeket. Különböző szociális szituációkat élnek át, válhatnak egy kis időre jóvá vagy rosszá és megtanulják érzékelni és megkülönböztetni erősségeiket és gyengeségeiket. A család a legalapvetőbb szociális csoport és a benne lévő kapcsolatok igazán fontosak. Az, hogy a szülők jelen vannak és a gyermekek számíthatnak rájuk a biztonság alappillére,” állítja a szakértő és hangsúlyozza, hogy a szülő és gyermek közötti együtt töltött idő a legértékesebb, főképp ha valamilyen közös elfoglaltsággal telik. “Egy gyerek se utasítana vissza a szülővel töltött időt. Akkor élvezi a szülő teljes figyelmét, érzi magát szeretve, elfogadva… A szülő a gyermek számára a legnagyobb példakép, a gyermek szeretne rá hasonlítani, azonosul vele… Az apa vagy anya játék közbeni viselkedését figyelve a gyerek megtanulja, hogyan reagáljon egyes szituációkban, vesztés vagy nyerés alkalmával. A szülő játék közben beolthatjha gyermekét a szabályok betartásának alapjaival, fejlesztheti a szociális készségeit és önbizalmát… ”

Néhány szabály a felnőtteknek 

Azért hogy a legjobban élvezhessétek gyermekeddel a társasjátékkal töltött közös időt, tartsd észben ezt a néhány íratlan szabályt a szülők számára. Néha engedd hogy gyermeked nyerjen, hogy önbizalmat szerezzen. Vond be a nagyszülőket is a játékba - gyermekednek a velük való kapcsolata felbecsülhetetlen. És mindenekelőtt - tanítsd meg gyermeked veszíteni - felkészültebb lesz az életre. A játék kiválasztása közben mindig vedd figyelembe az életkort - hogy tényleg élvezze és ne legyen számára éppen ellenkezőleg kész szenvedés. 


Bevásárlókosár (0)

Az ön kosara üres.