A gyerekekkel való kommunikáció fontos. Van 7 alapelvünk, amelyek segítségével könnyebb lesz

A gyerekekkel való kommunikáció fontos. Van 7 alapelvünk, amelyek segítségével könnyebb lesz

Minden interakció a gyermekeddel a kommunikáció egy formája. Nem csak a kimondott szavakról van szó. A hangszín, az ölelések és érintések szintén nagyon fontosak. Az ahogyan kommunikálsz a saját gyermekeddel nemcsak arra tanítja, hogyan kommunikáljon másokkal, de alakítja az érzelmi fejlődését is.  Megosztjuk veled a hatékony kommunikáció 7 alapelvét, amelyek segíthetnek. 

Teremts kapcsolatot

Mielőtt elkezdenél beszélni a gyermekeddel, vagy valamilyen utasítást adnál neki, közelítsd meg és teremts szemkontaktust. Hála ennek az egyszerű lépésnek megszerezheted gyermeked 100%-os figyelmét. A közelebbi kontaktus mindemellett biztosítja a gyereket, hogy odafigyelsz rá és érdekel mit mond.

Használj megfelelő nyelvezetet és egyszerű utasításokat 

Ne felejts el olyan nyelvezetet használni, amely megfelelő a gyermeked korához mérten. Válogasd meg a szavaid úgy, hogy azokat könnyen megértse. Felejtsd el a bonyolult szavakat, hosszú mondatokat vagy szakkifejezéseket. Az idő, amely rendelkezésedre áll miközben gyermeked figyel rád, véges. A gyerekek hamarabb megjegyzik az egyszerű és rövid mondatokat, mint a feleslegesen hosszú és bonyolultakat. Az összetett mondatokat és utasításokat ezért inkább oszd fel rövidebb, egyszerű lépésekre és bizonyosodj meg róla, hogy a gyereked megértette mit vársz el tőle. 

Összpontosíts a pozitívumokra 

A gyerekeket sokkal jobban motiválja az együttműködésre a pozitív hangnem. Ez azt jelenti, hogy próbáld meg elhagyni a tiltásokat és kritizálást. A “Vigyázz, mert elesel!” mondat helyett próbáld meg a “Gyere kicsit lassabban mellettem” kérést. Szemrehányás helyett inkább értékeld a gyereked teljesítményét és motiváld a javulásra. Dicsérd meg és figyelj oda a próbálkozásaira, támogasd és ösztönözd, hogy tovább fejlődjön. 

Légy türelmes és udvarias

A gyerekeknek lehet kicsit több időre van szükségük, hogy begyűjtsék és megértsék az információkat, megfogalmazzák válaszaikat. Adj ezért elegendő időt gyermeked számára. Légy udvarias és kedves, mutasd ki, hogy megérted őt. Próbálj meg olyan mondatokat használni, mint a “Látom most mérges vagy. Mondd el miért és próbáljuk meg közösen megoldani.” 

Mutasd ki a támogatásod  

Figyelj oda arra, mit mond gyermeked. Tarts a szemkontaktust, bólogass, adj verbális és nonverbális jeleket, ami biztosítja arról, hogy hallgatod és támogasd, hogy kifejezze a gondolatait és érzéseit. Ha odafigyelsz gyermeked érzéseire, ő is oda fog figyelni a te érzéseidre. Szívesen ossza majd meg veled az élményeit és érzéseit, így építhetitek fel a kölcsönös bizalmat. 

Összpontosíts a viselkedésre

Ha valamiért épp haragszol a gyermekedre, biztosítsd róla, hogy a haragod oka valamilyen viselkedés és nem ő személy szerint. Például a “Nem tetszik, hogy ilyen rendetlen vagy” mondat helyett próbáld meg ezt “Nem tetszik, hogy szanaszét hagyod a ruháid a földön.” 

Figyelj oda a hangszínre

A hangod nem árulkodhat felsőbbrendűségről, iróniáról vagy haragról. Vannak szituációk, amikor az emberek automatikusan felemelik a hangjukat, hogy így nyilvánítsák ki nemtetszésüket. Viszont tudd, hogy ha felemeled a hangod feszültséget és stresszes szituációt teremtessz. Ez végeredményben hatástalan kommunikációhoz és a kapcsolatok megzavarásához vezethet. A gyerekek még inkább érzékenyek a hangszínre. A szavaid ezért sokkal hatékonyabban érnek célba, ha a megfelelő hangszínt választod. 

Ezen alapelveken kívül szintén fontos a gyerekekkel való kommunikáció alatt figyelembe venni a korukat, fejlődési fázisukat és egyéni szükségleteiket. 


Bevásárlókosár (0)

Az ön kosara üres.