Hogyan készítsük fel gyermekünk az óvodára?

Hogyan készítsük fel gyermekünk az óvodára?

Az óvoda kezdetére való felkészülés egy igazán stresszes időszak a szülőknek és gyerekeknek egyaránt. Nagyon fontos lépésről van viszont szó, amelyet jó nem elhanyagolni. Egy pszichológussal együtt ezért összeszedtünk néhány tippet, ami segíthet ebben a felkészülésben. 

„Az óvoda intézményébe való felkészülés már otthon kezdődik, ezért kellene a szülőknek sokat beszélniük a gyermeküknek az óvodáról, olyan könyveket és meséket olvasniuk, amelyek ebben a környezetben játszódnak, az óvoda körül sétálgatni a gyermekükkel és hasonlók. Ezeknek a tevékenységeknek pozitív élményeknek kellene lenniük, hiszen a szülő feladata, hogy a gyermekében kíváncsiságot és érdeklődést keltsen, ne félelmet és undort. Jobban koncentrálhatnak azokra a barátokra, akik ugyanabba az óvodába fognak járni,”  mesélte Mgr. Nikola de Almeida, pszichológus.

„ A másik nagyon fontos dolog maga az adaptáció folyamata, amely minden óvodában más. Valamelyik intézmény engedélyezi a szülők ottlétét néhány órára, majd a lassabb elválást, mások viszont a szülőket már nem engedik a termekbe és megérkezés után azonnal átveszik a gyerekeket. Legyen így vagy úgy, a szülőnek tudatában kell lennie, hogy a gyermekének minden új, minden amit eddig ismert és csinált, az egyszeriben más és szüksége lesz bizonyos időre, hogy ezt megszokja.”

A pszichológus hozzátette, hogy a jó adaptáció alapja az óvoda folyamatos látogatása. Véleménye szerint nem jó a látogatást néhány nap elteltével szünetelni, akkor sem, ha a gyermek sír a búcsúzkodásnál. “ Az óvodákban szakképzett alkalmazottak dolgoznak, akik pontosan tudják, hogyan kell egy gyereket megnyugtatni, vagy elterelni a figyelmét. Ebben az esetben a szülőkre hárul a teher, akik gyakran sírnak az elválás miatt, vagy azon gondolkoznak, hogy visszamennek a gyermekükért. SEMMIKÉPPEN NEM AJÁNLOM. Úgy, ahogy a felnőtteknek, a gyerekeknek is szükségük van időre a változáshoz. Segíthetünk nekik azzal, hogy a beilleszkedés folyamata közben elegendő időt, megértést, pihenést biztosítunk, megpróbáljuk megérteni az érzéseiket, DE nem mutatjuk ki a kétségeinket vagy félelmünket, hogy megbirkóznak-e a feladattal. Minden gyerek, aki óvodás lett, megbirkózott vele, kisebb vagy nagyobb segítséggel, “ magyarázta a pszichológus.

Hoztunk neked néhány tippet, amelyek használata segíthet neked és gyermekednek az óvodába való belépés előtt.

Beszéljetek az oviról

Mesélj gyermekednek arról, milyen lehet az ovi, milyen barátokat szerezhet, hogyan fognak játszani, mit fognak nap közben csinálni. Gyermeked közben képbe kerül, hogy mégis mi fog rá várni és lelkileg felkészülhet rá. Mesélj a pozitív dolgokról - új barátok, új játékok, új ismeretek és élmények. Egybeköti gyermeked az ovival az öröm érzését, így könnyebb lesz a beilleszkedés. 

Látogassátok meg az óvodát 

Ha lehetséges látogassatok el gyermekeddel a kiválasztott oviban, még a belépés előtt. Megismerkedhet az új környezettel, láthatja hogyan néz ki egy közönséges nap és mi minden vár rá.

Gyakoroljátok az elválást 

Az elválás a gyermekednek és neked is nehéz lehet. Próbáljátok meg ezért még a belépés előtt gyakorolni. Segíthetnek benne a rövid elválások is. Kibírja a gyermeked egyedül a nagyszülőkkel? Elmegy sétálni csak a nénikéjével? Ha igen, az megkönnyítheti az oviba való adaptációt.

Kössetek új barátságokat 

A gyerekek általában szeretik a társaságot, szeretnek ismerkedni, főleg a saját korosztályukkal. Ezért jó, ha a gyereked tudja, hogy az oviban is várják majd a barátai és olyan gyerekek, akikkel találkozhat, együtt játszhatnak, megannyi új élményt és kalandot élhetnek át. Ha ismertek olyan gyerekeket, akik ugyanabba az oviba készülnek, még a belépés előtt találkozgassatok velük, hogy alkalmuk legyen barátságot kötni. Egyszerűbb lesz így a beilleszkedés, hiszen azt fogják várni, hogy együtt legyenek.

Tanuljátok az önállóságot 

Az óvodában már fontos néhány alap készség ismerete. Ezért ajánlott még az óvodába lépés előtt hagyni a gyereket ismerkedni és felfedezni új dolgokat. Ha jól eljátszik egyedül is, képes egyedül felöltözni és felvenni a cipőjét, egyedül enni, inni, akkor az óvodai feladatokat is egyszerűbben elvégzi majd, hiszen már ismerni fogja az önállóság érzését.

Alakítsátok át a napi rendszert

Minden óvodának megvan a saját napi rendje és szabályai. Beszélj ezekről a gyermekednek és próbáljátok meg az óvodai napi rend néhány lépését begyakorolni még a belépés előtt. A szabadban töltött idő, higiénés szokások, rendszeres táplálkozás vagy alvás ideje. Minél hamarább megszokja gyermeked az új rendszert, annál könnyebb lesz számára az óvoda kezdete.


Bevásárlókosár (0)

Az ön kosara üres.